Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti  

Širenje kulture tolerancije i razumijevanja

Projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“ provodimo drugu godinu za redom u partnerstvu s Centrom UP2DATE iz Zagreba, Udrugom "Poseban prijatelj" iz Dubrovnika te u suradnji s osnovnim školama diljem Hrvatske.

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje „drugog i drugačijeg“ među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje među djecom i mladima kroz senzibiliziranje djece za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s poteškoćama u razvoju.

Temeljna aktivnost projekta je provedba interaktivnih edukativnih radionica s učenicima od 1. do 8. razreda. Projektom je do sada obuhvaćeno 1538 učenika i učenica te 170 prosvjetnih djelatnika i djelatnica u 11 osnovnih škola.

Kroz projekt je također formirana Facebook Grupa potpore djeci, roditeljima i školama u borbi s vršnjačkim nasiljem, :dislike: za nasilje.

Pozivamo obitelji učenika, nastavnike, psihologe, pedagoge, defektologe, studente, pripadnike OCD-a i sve druge zainteresirane građane i građanke da se pridruže Grupi, s ciljem pokretanja javne rasprave i razmjene iskustava vezano za vršnjačko nasilje, načine suzbijanja i prevencije.

Pročitaj više  

Kao pomoćno nastavno sredstvo za ovu neformalnu edukaciju, Udruga VISOKI JABLANI prevela je i publicirala pustolovni dječji roman „Štagalj na jezeru Gun“, američkih autora Johnniea Tuitela i Sharon Lamson, u kojem je glavni junak dječak s cerebralnom paralizom (CP), a koji predstavlja čitavu lepezu vršnjačkih odnosa.

Ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koja je, zahvaljujući našim partnerima iz Centra UP2DATE, istovremeno objavljena u standardnom crnom tisku, na Brailleovom pismu i u digitalnom formatu prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama te svima onima koji iz različitih razloga ne mogu čitati standardnu tiskanu knjigu.

Dječjim krimićem, koji će djeca obraditi kao izbornu lektiru, a na temelju kojeg su oblikovane interaktivne radionice, ujedno je pokrenuta i nova dječja Biblioteka VISOKI JABLANI za ljudska prava i jednake mogućnosti.

U školskoj godini 2016/2017. u projektu sudjeluje 6 osnovnih škola iz Istre i zaleđa Dalmacije: OŠ Veruda iz Pule, OŠ Petra Studenca iz Kanfanara, OŠ Svetvinčenat, OŠ Milana Begovića iz Vrlike, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje te OŠ Kistanje, a obuhvaćeno je ukupno ukupno 1088 učenika i učenica suradničkih osnovnih škola te 102 prosvjetna djelatnika; profesora, ravnatelja, psihologa, pedagoga i dr.

Pilot projekt proveden je tijekom školske godine 2015/2016. u 5 osnovnih škola: OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja, OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja, OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, OŠ Marina Držića iz Dubrovnika i OŠ Braće Glumac s Lastova, a njime je obuhvaćeno ukupno 450 učenika i učenica te 68 nastavnika i nastavnica.

Želimo postići kontinuitet i narednih godina te uključiti u projekt što više škola s područja Republike Hrvatske i šire.

Projekt se u školskoj godini 2016/2017. provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade „Hrvatska za djecu“ i UNIQA osiguranja.

U školskoj godini 2015/2016. projekt su sufinancirali Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog duštva iz Pule te Grad Dubrovnik.

Grupa: :dislake: za nasilje - Grupa potpore djeci, roditeljima i školama

Zatvori